fbpx

Waarom een mistgenerator een must voor goede beveiliging is

Je hebt er echt alles aan gedaan. Speciale sloten, een alarmsyteem, een camerabewakingssysteem, bewegingsmelders, dubbel glas… En tóch nog kunnen er inbrekers zijn die zich niet laten afschrikken. Inbrekers die denken: als ik maar snel genoeg bij de buit kom, ben ik de politie misschien nog wel voor. Om te voorkomen dat zo’n brutale inbreker alsnog bij je kostbare spullen komt, is een mistgenerator je redding. Een mistgenerator, in combinatie met een gekoppeld alarmsysteem, is namelijk een uitstekende vorm van inbraakpreventie. Een must. Waarom? In no-time staat de ruimte waarin de mistmachine zich bevindt vol dichte mist, waardoor een indringer volledig gedesoriënteerd raakt. Bye bye inbreker. 

Waarom schrikt een mistgenerator inbrekers af?

Een mistgenerator staat erom bekend: het zorgt ervoor dat inbrekers maken dat ze wegkomen. Maar waarom is dat eigenlijk? Het antwoord is simpel: zicht! De ogen zijn het belangrijkste zintuig van een mens; we vertrouwen hier vaak volledig op. Helemaal in een ruimte die we niet kennen. Probeer het zelf maar eens: je loopt door een verlichte kamer en ineens gaan alle lichten uit. Wedden dat je binnen de kortste keer overal tegenaan loopt? Dat is logisch, want je ogen geven je direct veel relevante informatie over de omgeving zoals de grootte van een ruimte, objecten die er in staan of liggen, enzovoorts. Als dit wegvalt, zul je volledig gedesoriënteerd zijn.

Zo zal een indringer het ook ervaren als hij een vreemde ruimte inloopt die ineens binnen een paar seconden vol dichte mist staat. Mist die zijn zicht volledig wegneemt. Zijn eerste reactie? Vluchten! Hoe dit in zijn werking gaat kun je zien in onze video over de werking van een mistgenerator.

Hoe werkt een mistgenerator?

Een mistgenerator reageert binnen een fractie van een seconde op een indringer, dankzij de koppeling van de machine aan het alarmsysteem. Breekt er iemand in, dan detecteert het alarmsysteem dit direct. Zodra de indringer de ruimte waar de mistmachine zich bevindt betreedt, wordt deze geactiveerd. Vaak gebeurt dit door middel van een dubbele detectie, namelijk beweging en temperatuur. Met het detecteren van beweging en warmte weet de mistgenerator dat er iets mis is: er is een persoon in de ruimte. Deze dubbele check is van belang, want het zou zonde en onnodig zijn als de mist generator voor niets geactiveerd wordt, bijvoorbeeld als een medewerker per ongeluk een verkeerde toegangscode invoert.

Als de mistgenerator door middel van de dubbele detectie geactiveerd wordt, zal de machine zijn magic vertonen. Door in korte tijd een gi-gan-ti-sche hoeveelheid waterdamp uit te stoten, wordt het zicht binnen 10 seconden volledig ontnomen. Deze speciaal samengestelde waterdamp wordt onder hoge druk de betreffende ruimte ingespoten, waardoor je nog maar zo’n 30 centimeter van je af kunt kijken. Dit zorgt ervoor dat een indringer jouw kostbare spullen niet meer kan zien. Omdat bovendien het alarm geactiveerd is, zal er ook nog eens een dringende sirene te horen zijn. De indringer weet: de politie is onderweg. Wedden dat hij er vandoor gaat?

Mistbeveiliging van REMEON Beveiliging

Mist machine zorgt niet voor schade

Wellicht denk je nu: allemaal leuk dat de indringer de deur uit is – maar nu zit ik met een ruimte vol mist. Levert dat geen schade op? We kunnen je geruststellen: de uitgestoten mist is niet schadelijk voor mens of dier, voor eventuele etenswaren in de ruimte of voor kwetsbare materialen. Na de actie zal de ruimte gelucht moeten worden, waarbij de mist wegtrekt en de ruimte oogt alsof er nooit iets gebeurd is. Je hoeft de ruimte zelfs niet schoon te maken. Dat is fijn, want een inbraak op zich heeft al impact genoeg. 

Wat ons betreft kun je je niet goed genoeg beveiligen tegen ongewenste gasten. Maak eens een rondje door je bedrijf of je huis en ga na of jij kostbare spullen hebt liggen die je niet ontvreemd wilt hebben. Wij van REMEON Beveiliging kunnen je adviseren over het inzetten van een mistgenerator. En ook voor een alarmsysteem of brandbeveiliging zit je natuurlijk goed bij ons. Interesse gewekt? Neem direct contact op via onderstaand contactformulier. 

Even bellen voor persoonlijk advies?