fbpx

Hoe maak ik mijn woning brandveilig?

Het is de nachtmerrie van iedereen… brand in huis! Je ligt lekker te slapen en ineens slaan de vlammen uit je huis. Verschrikkelijk natuurlijk, en lang niet altijd loopt het goed af. Daarom is het tijd om eens kritisch te kijken naar de brandveiligheid in huis. Is je woning wel brandveilig? Doe je er alles aan om een brand te voorkomen? En hoe zit het met het signaleren van een brand? In dit artikel delen we een aantal praktische tips om jouw woning brandveilig te maken!

Wist je dat er jaarlijks brand uitbreekt in meer dan 100.000 huishoudens? En dat in verreweg de meeste gevallen de brand voorkomen had kunnen worden? De meest voorkomende brandoorzaken in huis, zijn dan ook heel alledaagse dingen:

  1. Vlam in de pan
  2. Elektrische apparaten
  3. Kaarsen
  4. Open haard

Het is daarom goed om eens bij jezelf na te gaan welke van deze punten bij jou thuis wat aandacht kunnen gebruiken.
Hierbij een aantal tips voor een brandveilige woning!

REMEON Beveiliging tips

Waar je op moet letten voor een brandveilige woning

1) Jouw woning brandveilig: voorkom vlam in de pan

Een van de meest voorkomende branden in huis wordt veroorzaakt door een brand beginnend in de keuken. Denk hierbij aan vlam in de pan of het in brand vliegen van keukenapparatuur. Met deze tips gebruik je jouw keuken zo veilig mogelijk:

  • Loop tijdens het koken niet weg als er nog pannen op het vuur staan. Een vlam in de pan ontstaat sneller dan je denkt.
  • Zorg ervoor dat er geen brandbare materialen in de buurt zijn van het fornuis of de kookplaat. Denk hierbij aan een keukendoek of verpakkingsmateriaal van ingredienten. Het zijn materialen die snel vlam vatten in de buurt van vuur. 
  • Heb je wel vlam in de pan, gebruik dan geen water om het vuur te doven! Hierdoor kan een steekvlam ontstaan waardoor de brand zich verder uitbreidt. Gebruik daarom altijd de deksel of een ander voorwerp om dit op de brandende pan te leggen. Zelfs een theedoek is beter dan water. Door de pan af te sluiten, sluit je de zuurstoftoevoer af waardoor de brand uit zal gaan.
  • Haal bij keukenapparaten die je niet gebruikt altijd de stekker uit het stopcontact. Hiermee verminder je de kans op brand. Mocht een apparaat toch in brand vliegen, dan is het handig om preventief een brandblusser paraat te hebben. Een schuimbrandblusser is het meest praktisch, maar een CO2 -of poederbrandblusser kan ook. Gewoon, voor de zekerheid.
  • Zorg ervoor dat de afzuigkap schoon is, met speciale aandacht voor het filter. Achtergebleven stof kan gemakkelijk in de brand vliegen.

2) Jouw woning brandveilig: voorkom brand door elektrische apparaten

Omdat elektrische apparaten in de top 4 staan van meest genoemde oorzaken van brand, kun je wel nagaan dat elektrische apparatuur enorm brandgevoelig is. Houd daarom rekening met de volgende punten:

  • Maak zo min mogelijk gebruik van verlengsnoeren of haspels. Vooral apparaten die veel stroom verbruiken kun je beter veilig in een stopcontact pluggen.
  • Zet apparaten niet op stand-by maar schakel ze uit.
  • Zorg ervoor dat apparaten stofvrij zijn. Denk daarbij niet alleen aan de buitenkant, maar vooral ook aan de plekken die je niet direct ziet zoals bijvoorbeeld een filter.
  • Voor het opladen van mobiele apparaten doe je er goed aan gebruik te maken van de originele lader. Deze zijn getest en het meest brandveilig. Is je telefoon of Ipad opgeladen? Haal het dan van de accu af.
  • Gebruik snoeren en adapters die niet beschadigd zijn. Zo heb je de minste kans op kortsluiting.
  • Een wasdroger is één van de meest brandgevaarlijke apparaten. Zorg er dan ook altijd voor dat het filter vrij is van stof voor je het gaat gebruiken. Gebruik voor een droger ook geen verlengsnoer en zorg dat de afvoer juist geplaatst is. Zet een droger niet aan als je niet thuis bent, zodat je er snel bij bent als het toch mis gaat.
  • Apparaten die gebruikt worden tijdens het klussen, zoals een boormachine of lasapparaat zijn ook brandgevaarlijk. Klus daarom altijd veilig met stofvrije apparatuur en neem voorzorgsmaatregelen.

3) Jouw woning brandveilig: zelfs een kaars kan brand veroorzaken

Het is een alledaags tafereel: ‘s avonds even een kaarsje aansteken voor de gezelligheid. Dat lijkt niet zoveel kwaad te kunnen, maar het feit dat ‘kaarsen branden’ in de top 4 staat van de meest voorkomende oorzaken van brand, laat zien dat dit lang niet zo onschuldig is. Zo brand je het veiligst een kaars:

  • Laat nooit een kaars zonder toezicht branden. Loop dus niet weg uit de kamer waarin de kaars brandt.
  • Kinderen en huisdieren zijn onvoorspelbaar en daarom een risico met bijvoorbeeld het omstoten van de kaars. Wees hier extra alert op.
  • Zet kaarsen niet te dicht bij elkaar, maar minimaal 10 centimeter van elkaar af.
  • Zet kaarsen niet op een brandbare ondergrond. Als deze te warm wordt, kan het in brand vliegen.
  • Plaats kaarsen niet op de tocht. Hiermee voorkom je dat de kaars gaat walmen en  eventueel te dicht in de buurt komt van een brandbare stof zoals bijvoorbeeld een gordijn.
  • Doof de kaars met een kaarsendover. Niet blazen dus. En gebruik bij een kaarsbrandje geen water, maar probeer de zuurstoftoevoer af te sluiten.
  • Verplaats geen brandende kaarsen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

4) Jouw woning brandveilig: voorkom een schoorsteenbrand

Als je in het bezit bent van een open haard, is er natuurlijk niks lekkerder dan deze in de koudere maanden aan te steken. Toch is het gebruik van een open haard zeker niet zonder risico. Let voor een brandveilige woning daarom op onderstaande punten:

  • Zorg ervoor dat de schoorsteen op de juiste manier gebouwd is en dat het schoorsteenkanaal er goed op aansluit. Laat dit controleren door een specialist als je het niet volledig vertrouwd.
  • Laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar schoonmaken, en dan het liefst voordat de kou zijn intrede doet en je van plan bent gebruik te gaan maken van je open haard. Als je de schoorsteen laat vegen weet je zeker dat er geen brandbare materialen achtergebleven zijn in het rookkanaal, zoals bijvoorbeeld een vogelnest. Laat je schoorsteen vegen door een ervaren bedrijf en ga niet zelf aan de gang.
  • Plaats een geschikte schoorsteenkap zodat er geen bladeren of andere brandbare materialen in het rookkanaal terecht kunnen komen. Ook zal dit ervoor zorgen dat vogels geen nest kunnen maken in jouw schoorsteen.
  • Gebruik voor het stoken nooit vochtig hout! Als hout vochtig is dan is het lastiger aan te krijgen, en het zorgt voor rook- en roet ontwikkeling. Dit zal het schoorsteenkanaal vervuilen, waardoor de kans op brand in de schoorsteen alleen maar toeneemt. Zorg dus voor goed gedroogd hout, en gebruik de open haard nooit om afval in te verbanden.

5) Extra tips voor een brandveilige woning

De belangrijkste oorzaken van brand hebben we inmiddels in kaart. Maar er zijn nog meer tips in brandpreventie voor een brandveilige woning die we je niet willen onthouden: 

  • Haal bij onweer de stekkers uit het stopcontact van de apparaten die de meeste stroom verbruiken, zoals de televisie, wasdroger, wasmachine en computers.
  • Zorg ervoor dat je CV ketel minimaal eens per jaar gecontroleerd wordt.
  • Rook nooit in bed of in een luie stoel waarbij de kans bestaat dat je in slaap valt. De sigaret kan vallen en hierdoor brand veroorzaken.
  • Ruim brandversnellers en chemische stoffen op. Wasbenzine en spiritus kunnen bijvoorbeeld grote schade aanrichten als er eenmaal een brand ontstaan is.
  • Laat aanstekers en lucifers niet slingeren, zeker niet als je kleine kinderen in huis hebt rondlopen.
REMEON Actie

Wat je kunt doen om een brand in je woning tijdig te signaleren

Behalve het nemen van grondige maatregelen om een brand te voorkomen, zorg je natuurlijk ook voor brandsignalering. Want bij een brand telt iedere seconde. Tijdig signaleren is daardoor van levensbelang. Ook dergelijke maatregelen vallen onder het brandveilig maken van je woning. 

1) Een strategisch samenspel van brandmelders

Het gebruik van kwalitatief goede rookmelders in huis is zeker aan te raden. Het ophangen van rookmelders is een strategie waar goed over moet worden nagedacht. Wat zijn de risicovolle punten in huis, is elke ruimte en vluchtroute voldoende in kaart gebracht, vanaf welk volume rookontwikkeling is alarmering wenselijk, etc. Om er zeker van te zijn dat de brandbeveiliging van je huis optimaal in elkaar zit, kun je dus maar beter niet zelf aan de slag gaan met her en der een melder. Een specialist kan je een goed advies geven voor een gedegen plan.

2) Alarmmelding én opvolging bij brand

Als je echt voor safe gaat, dan kun je er ook nog voor kiezen de brandbeveiliging te koppelen aan een alarmsysteem. Bij rookontwikkeling zal er direct een luide sirene afgaan. En is het systeem ook nog eens gekoppeld met een meldkamer? Dan zal ook direct de brandweer gealarmeerd worden. Bovendien wordt u zelf gebeld en eventueel een opgegeven contactpersoon. Een geruststellende gedachte. 

Voor een volledig advies op maat komen wij natuurlijk bij je langs. Kosteloos en vrijblijvend. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet, en dat jij en je gezinsleden met een gerust hart kunnen gaan slapen in een brandveilige woning. Neem snel contact op, want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

Even bellen voor persoonlijk advies?