fbpx

Beveiligen met DNA spray

Het afgelopen jaar hebben we steeds meer winkels en bedrijven mogen beveiligen met DNA spray, ook wel genaamd een ‘DNA douche’. Deze stijging is niet vreemd. Uit onderzoek is immers gebleken dat het aantal inbraken daalt in gebieden waar het product gebruikt wordt. (Winkel)personeel met DNA-spray beveiliging in het pand voelt zich dan ook aanzienlijk veiliger. Maar hoe werkt deze spray eigenlijk? En hoe komt het dat beveiligen met DNA-spray een afschrikkend en dus preventief effect met zich mee brengt? Lees snel verder en ontdek of deze beveiligingsoplossing ook voor jouw bedrijf of winkel van toegevoegde waarde is.

Hoe werkt DNA spray in de praktijk?

DNA spray is synthetisch materiaal dat een streepjescode bevat. In een winkel of een bepaalde ruimte in een bedrijf kan een spray-unit geïnstalleerd worden, meestal boven de entree. Verschaft een onbevoegde zich toegang tot de ruimte, bijvoorbeeld tijdens een inbraak, dan krijgt hij of zij automatisch de DNA spray over zich heen. Er zijn ook units waarbij de DNA douche geactiveerd kan worden met een druk op een paniekknop, bijvoorbeeld in geval van een overval. De spray die de indringer over zich heen krijgt, is een doorzichtige vloeistof met een ‘eigen identiteit’ – de persoon wordt er als het ware mee ‘gemarkeerd’. Daarmee is de spray traceerbaar en de inbreker of overvaller dus ook! Het is ook mogelijk om waardevolle spullen te behandelen met het synthetisch dna. Wie behandelde goederen aanraakt, krijgt het herkenbare dna aan zijn handen – en dat gaat er niet meer af. 

DNA-spray is het ideale middel om een match tussen de inbreker of overvaller en het incident aan te tonen. De politie beschikt over de juiste apparatuur om de ‘onzichtbare’ DNA-spray te constateren. Er zit namelijk een speciale toevoeging in de spray die onder UV-licht helder blauw oplicht. Vervolgens stelt deze vast welke exacte DNA-sequentie de markering heeft. Komt deze sequentie overeen met de spray die bij het incident gebruikt is? Dan duidt de overeenkomst aan dat de betreffende persoon ten tijde van het incident in dat pand is geweest.

DNA-spray REMEON Beveiliging

Minder overvallen in winkels met DNA spray

Zo’n 10 jaar geleden heerste er in de Randstad een behoorlijke inbraakgolf. Daarom startte de politie in de regio Rotterdam-Rijnmond een pilot met DNA spray, samen met een flink aantal andere maatregelen. Stickers op de ruiten van de betreffende winkels gaven aan dat er een DNA douche aanwezig is in het pand. De resultaten waren ongelofelijk: van de 60 winkels voorzien van een DNA-douche, was het aantal inbraken gedaald naar… 0!

Eigenlijk logisch: deze innovatieve manier van beveiligen vergroot de pakkans van criminelen enorm – een dader kan immers makkelijker worden opgespoord. En door dat begrip gaat er een enorm preventieve werking uit van een DNA douche. Inbrekers denken wel twee keer na voordat ze een pand met dergelijke beveiliging betreden. Synthetisch DNA is dus niet alleen een middel om misdaden op te sporen. Het is vooral een middel om preventief criminaliteit te voorkomen. En dat is even better, als je het ons vraagt.

DNA spray als aanvulling op goede beveiliging

Dat DNA spray een goede aanvulling is op de beveiliging van jouw winkel of zaak, dat moge duidelijk zijn. Maar we zeggen bewust ‘aanvulling’, want een DNA-douche kan niet zonder andere inbraakpreventie en -registratie middelen. Niet alleen is een paniekknop noodzakelijk, er moet ook een gedegen inbraakalarm aanwezig zijn. Een alarm zorgt voor directe melding in de meldkamer als iemand probeert de winkel of een andere ruimte binnen te komen. Daarnaast adviseren wij ook een goed camerasysteem te laten plaatsen, zodat je realtime kunt zien wat er aan de hand is en zodat beelden worden vastgelegd. Een bijna onmisbaar bewijs tegen de inbreker, als deze eenmaal gepakt is. In dit artikel geven we een aantal tips voor goede beveiliging voor een bedrijf. 

Wij van REMEON komen daarom graag bij je langs om een totaaloplossing te laten zien. Wij maken een inschatting van de zwakke punten in de bestaande beveiliging, brengen deze in kaart, en pakken het aan! Zo komen we altijd tot een ultieme beveiligingsoplossing, passend bij jouw situatie. 

Even bellen voor persoonlijk advies?